Du kan ingenting ta med deg...


For tretten år siden - da jeg begynte i denne jobben - hadde vi sånne calling-dingser plassert rundt på hele det industrianlegget jeg jobber på - intercom eller hva det nå heter.
Jeg husker - særlig èn gang at gamlesjefen - ropte på den vi hadde på spiserommet:

È DÅR EIN SJAUAR DER?

For de som ikke vet hva en 'sjauer' er så kan jeg fortelle at det er det navnet som på folkemunne blir brukt om kaiarbeidere - de som er ansvarlige for de fysiske sidene ved lasting og lossing av skip på de mange kaiene rundt omkring.

Tilbake til intercom-episoden. 'Sjauaren' som het Jacobsen ventet til det røde lyset på apparatet gikk av og så sa han halvhøyt til meg: SJAUAR...DET HØRRES UD SÅ ET SKJELLSORD.

Det hadde han selvsagt rett i. Det er ikke en yrkestittel som folk vanligvis danderer gravsteinen sin med når de går bort.

Borte ved Buss-stasjonen ligger det en gravlund av det gamle og ærverdige slaget - det er fint å gå der og være småfjern under løvtaket om sommeren og lese på de gamle steinstøttene som er delvis nedgrodd i eføy og andre slyngplanter. Det er fint der, for stedet har sin egen ro og det må ha ligget akkurat slik i et par hundre år.

Det som er felles for de fleste av de eldre gravstøttene er at før eller etter selve navnet så har man fått med yrkestittelen. Yrker som SKIBSFØRER, KAPTEIN, DIREKTØR, LEGE og LÆRERINDE er slike som går igjen.

Hvor sjauere, hermetikkarbeidere og andre lavstatus-mennesker ligger vites ikke.

Hva som har vært hensikten med å smykke gravsteinene med slike opplysninger er jeg usikker på. Uansett om man tror på et liv etter døden eller ei så må det jo virke usannsynlig at man har behov for å flexe status ved overgangen til neste stadium.

Tanken på at foreksempel 'Direktør' skal gi et familiegravsted verdighet og status virker også søkt.
Kanskje det er sånn at titler blir påført gravstøttene fordi at etterkommerne ikke skal glemme og ha noe å være stolte av.

Eller kanskje de står der for at slike som meg skal kunne gå småfjerne under løvtaket og lure på hvorfor.

Kommentarer

Bergljot sa…
Gratulerer med dagen.
paaskeharen sa…
Takk for det.
Gummislangen sa…
Graulere med dagen. Du ser ut som du er en mil under 40 år. Knib!
paaskeharen sa…
364 dager. Ain't life a bitch?
Takk skal du ha.
Anonym sa…
Gratulerer med dagen:)

knib fra leah og guinness
paaskeharen sa…
Takktakk:)
Anonym sa…
Grattis med dagen i går, Øystein!
Koz & klemz fra Arnstein
paaskeharen sa…
Takk ska du ha:)

Populære innlegg fra denne bloggen

Anarkistiske Barnesanger Volum 1

Mablis 2019

Bonde i fra bygda