Alle Nordlendinger er late...(og Dorthe Skappel er ei geit slik som jeg ser det)

Det at far hadde jobb utenfor gården gjorde at han allerede fra slutten av syttitallet var avhengig av heltidsavløser for å stelle dyra og gjøre forefallende gårdsarbeid på hjemmebane.

Far var en relativt krevende arbeidsgiver. Særlig overfor meg som var hans eget kjøtt og blod, men også for andre.
Han hadde mange ting han ønsket å få gjort, men det var ikke alle av de han hadde i jobb som hadde ambisjoner som var på linje med hans egne.

Det var særlig én nordlending som var ansatt i et års tid som ikke levde opp til forventningene.

De fleste av drengene til far var mine medsammensvorne. Jeg hadde plikter som foreksempel å måke i fjøset eller heise opp silo, eller gi kalvene melk. Eller jage inn sauene. kveldsstellet var ofte et fellesprosjekt. På Lørdagene jobbet vi også sammen, jeg så opp til de fleste av dem.

Hainn Magnar var rekruttert fra nordnorge, og han hadde kone og to unger da han kom til bruket under åsen, i en volvo..
Han var litt sein, men snill. Jeg likte ham godt. Dessuten kunne han overtales til å handle pils til meg. Noe jeg benyttet meg av ved flere anledninger. Pluss i boka.
I papirene til hainn Magnar sto det at han hadde spesialutdannelse i skogbruk, og vi hadde skog nok. Det var vinter og skogsarbeid er primært vinterarbeid på våre kanter.
Far satte ham til å hogge på dagtid.
Hver ettermiddag da han kom hjem, vrei han hodet mot det stedet hvor hainn Magnar skulle hogge. Men samme hvor mye han glodde og myste og så, så kunne han ikke se noen fremgang, og etter at det hadde gått en uke, måtte han spørre skogsarbeideren hvordan han lå an. 'JO, Æ HAR NO VORRI Å SJETT PÅ DET' sa hainn Magnar. 'DU HAR NO MYTJI FIN SKOG'.

Jeg har bare fars versjon av denne ordvekslingen, og den var som alltid farget av hans subjektive opplevelse. Det skal ha manglet verneutstyr (HMS eksisterte ikke hos oss i de dager). Og det er forsåvidt gyldig grunn til å ikke springe på skogen med motorsag. Hainn Magnar hadde ikke gjort arbeidsgiveren oppmerksom på dette, men heller valgt sofaen, kaffekoppen og rødmiksen mellom morgenstellet og kveldsstellet.

Far skal ha eksplodert i sinne og gjort drengen oppmerksom på at han ikke var betalt for å gå tur i skogen.

Dette var selvfølgelig et dårlig utgangspunkt for videre samarbeid. Hainn Magnar besvarte all frustrasjon og alt sinne han ble møtt med med stoisk ro, og det ble ganske mange slike konfrontasjoner.

Favorittsitatet mitt er : Æ KAINN NO BÆRRE FORTÆL DÆ DET AT E HAR IKKJE VORRI NÅN ARBEIDSKAR I DAG. En uhørt provokasjon i fars ører.

Etter et års tid ble Hainn Magnar sagt opp.

Den dagen oppsigelsestiden skulle gå ut, og far gjorde seg klar til morgenstellet, hørte han melkemaskinen starte som vanlig.

Han skjente ned bakken, og i fjøset var Hainn Magnar igang med melkinga.

Far: EG TRUDDE EG HADDE GITT DEG SPARKEN?

HM: Æ TRUDDE NO IKKJE AT DU MEINTE SÅNN PÅ DAGEN.

HM ble gående i halv stilling som fjøsmester i noen måneder til.

Han var en fin fyr og lot seg ikke stresse av noe.


Kommentarer

hahaha! og dorthe skappel er ei geit.
paaskeharen sa…
Ei skrevgeit, som man sier her. Jeg er misunnelig på Bergljots respons på strikkeplagget. Og så tenkte jeg at ved å kjøre en kontroversiell overskrift, ville man få opp temperaturen. Noe det legendariske 'Jeg syns gothere er stygge' - innlegget ditt for 5-6 år siden også var en bekreftelse på.
hehe ja det. det eneste blogginnlegget med så mange kommentarer der kommentarene faktisk var en reaksjon på det jeg skrev, og ikke folk som stakk innom for å melde inn hva de selv holdt på med.

og det er jo enda mer kontoversielt å henge ut en enkeltperson enn det er å henge ut en gruppe. Stå på!
paaskeharen sa…
Jeg er skuffa over responsen. Det er åpenbart at mine lesere er både færre og mindre provoserbare enn Bergljot's.
Bergljot sa…
Jeg tror kanskje ikke at du har lesere som forholder seg til Dorte-genseren. Og da blir de ikke provoserte heller, vettu. Men jeg er overveldet over responsen selv ;-)

Populære innlegg fra denne bloggen

Lagelig til for høgg

Anarkistiske Barnesanger Volum 1

Om mørke