søndag, august 24, 2008

'Etnisk norsk nordmann fra norge'

Det er noen ganger jeg skammer meg over å være norsk.

Sommerens Olympiske leker har merkelig nok ikke vært så pinlig som forventet, jeg har kunnet glede meg over en del prestasjoner blant utøverne. Jeg synes journalistene hos nrk har vært flinke til å ha balanserte sendinger uten å vifte for mye med vimpelen. Symbolikken i at en ikke etnisk norsk utøver - vektløfterinnen Ruth Nanozzi Kazire - ble bedt om å bære flagget i åpningsseremonien er veldig fin.

En eldre mann jeg jobber med var HELT uenig. 'Fikk kaffien i vrangstrupen når eg såg at det va 'ein svarting' som bar flagget'. Dette sa han i fullt alvor. Det hører med til historien at han er gift med en Thailandsk dame. Jeg vurderte seriøst å skubbe ham på sjøen. Drukne ham i den mørke gandsen.

Jeg kjenner ingen som er så ekstreme som det.
De fleste av oss aksepterer det faktum at lavstatus-yrker i hovedsak er besatt av mennesker med fremmedkulturell bakgrunn. Vi aksepterer det med et skuldertrekk. 'Sånn er det bare'.
I vår quest for det gode liv synes vi egentlig at det er helt greit at de tjener mindre enn oss også.
For vi ser ikke så mye lenger enn til oss selv.
Det er asiatiske barnearbeidere som syr klærne våre, Polakker plukker jordbærene våre og Thailandske damer vasker ut dritten vår.

3 kommentarer:

Bolla sa...

revebjellebodilsbKJÆRE HAREPUS
Jeg liker holdningene dine.
Etter å ha tenkt en natt, melder spørsmålet seg.
Hva skal identitet være godt for, om noe?
Er det saliggjørende for en etioper å bli tiltalt som normann? Kan en ikke være en stolt av å stamme fra
Somalia? Og- om jeg flyttet til Sudan ville de la meg bære det sudanesiske flagget når OL åpnes i England om fire år? Da måtte jeg forresten legge meg
i hardtrening!

paaskeharen sa...

Personlig ville jeg gå for en variant hvor alle Ol-utøverne marsjerte forbi OL-ilden, kastet sine respektive flagg på flammene,og hvis de fikk pælmet Rævhard Sleivberg og de andre IOC-gutta på så måtte det ses på som en bonus.

Ållerufs sa...

Hahaha!