søndag, februar 17, 2008

Et ballespark fra Fyfylke.

Jærbuen er et folkeslag jeg har grunnleggende fordommer mot. Jeg må nesten understreke at dette er en grov generalisering og ikke et utfall skrevet for å ramme min bror eller hans kjæreste(det er ikke dere jeg snakker om).
Det er noe med jærbuens vesen som gjør han til en slags lokal variant av Amerikaneren.
For alt er så stort på jæren at det later til å ha avlet fram et folkeferd som er breialt og selvforherligende. Man kan se det på måten han vralter avgårde på. Man hører det på måten han snakker på, han liksom drææge på oorå. Han pleier å stønne litt når han slipper kroppen sin ned i godstolen. Han er nesten manisk optatt av å ha 'flest kye og stysst løa og traktor me mest hesta'. Han smykker seg med å være arbeidssom, og han nærer en voldsom skepsis til offentlige reguleringer og inngrep av alle slag. Han liker ikke bomringer. Jeg liker å tro at jærbuen en gang var som alle oss andre, men så vokste han seg så stor og tjukk og selvgod, at han ble liggende og surre i sitt eget fett.
Men naturen på Jæren er veldig vakker og lyset er fantastisk.

8 kommentarer:

frk. Figenschou sa...

Hæ? nei det er jo bergenseren som er nordens amerikaner?

Anonym sa...

jojo, men jæderen er norges big prairie:)

Anonym sa...

Æg æ enige med dæg. Dæ æ ikkje så grævela gildt å ha onga som KANSKJE kjæme te å snakka jærsk. Elle døtre som kjæme te å bli plokte opp av guttar me traktor.

Anonym sa...

Ka med oss i frå Ryfylke? Me har nedarva dårlig sammvittighet i fleire generasjonar. Me kan vara smålige i situasjonar der me strengt tatt burde tenkt oss om. Dette seier Gummislangen som e långt i frå feilfri....

Anonym sa...

Gummislangen jobbar med mange trønderar. Dei er ofte ein del meir harry enn oss, sjølv om Ryfylke har vore plassert på verdenskartet i 'harryiering'.

paaskeharen sa...

Det å disse trøndere og ryfylkinger og bergensere er vel og bra, men dette handlet i grunnen om jærbuen. det faktum at Bergljots barn vokser opp i en jærbu-kultur, og snart vil være dating-objekt for disse kuskjenderne er definitivt skremmende.

Frk. Frekkesen sa...

Skal dattera di først plukkes opp av noen kan det like godt være av en jærbu. Jeg syns jærbøndene er undervurderte, jeg liker sånn lun jærhumor kombinert med brei fotføring og store muskler.

paaskeharen sa...

Ja, men du er jo skaptrønder også.