Smult

Det er lenge siden jeg blogget nå.
Man er som en gammel bokser - man står og svaier i ringen - og for hver gang man får seg en kilevink så er det tyngre å reise seg.

Jeg pendler nå. Jobber tre dager i uka og er hjemme med børnene to.

Det beste med å bo i grisgrendte strøk uten fjernsyn og internett er kanskje at: Når de små har fått sitt så er det fortsatt tid til å lese litt i en bok.

Den siste jeg leste var Markens Grøde av selveste Knut Hamsun. Riktig fin bok.

...


Haren våknede av at væggklokken slo kvart over fæm. Det var så tidlig på morgningen at begge hans børn sov - og også hans livs lys lå i dyp søvn i brisken ved hans side.

Haren listede sig ud på baderummet og skvættede litt vand i ansiktet. Han kledde sig og snek sig ned trappen og prøvde å undgå de trind der knirkede og knarkede.

Han kokte sig en kop kaffe som han hadde tænkt å medbringe og drikke på skyssbåten. Lommen på hans frak inneholdt en bok. Han hældte kaffen over i et plastbeger og plasserede det utenfor indgangsdøren mens han tok sine sko på. Det veltede straks og all kaffen rant som en liten bekk nedover indkiørselen.

Å, hvor han blev ærgerlig av dette syn! Det ville ingen kaffe bli før han kom på arbeide en time og nogle minutter senere. Men det var intet å gjøre.

Han gik nedover mot kaien hvor skyssbåten alt tok ombord passasjerer. Det var en temmelig stor flokk og de bar alle på en stillhet, som om de fremdeles hadde nattens søvn i kroppen og i hodet.
Haren satte sig ved et vindu og kikkede ud på den blikstille fjord. Da båten skjøt fart tok han frem sin bok og i den læste han i femogtyve minutter.

Ved ankomst i Stavanger sto han som en av de første, og i det landgangen ble heist ned peisede han avgårde op mod klubbgaten for å række sin buss. Se nu - løp han også - og han kunde såvidt skimte den grønne doninig der fremme - den svingte ut og forlot holdeplassen med et drøn.
Haren blev mægtigt forarget, og i forargelsen forbannet han både lændsmand og præst og endatil præstens hustru og deres hund Æsop.

Han ville blive for sen til sit arbeide

Han fortsatte op til skysstasjonen - langsommere nu - solen var i ferd med å stige op - og byen var i ferd med at vågne.

Kommentarer

men du er jo best!
Madame Mim sa…
Kjenner I ikke - i en sådan morgen, som Isak Sellanrå, at der skulle veret deilig at dyrke jorden?
Anonym sa…
Jeg må bare få det sagt: Dette var meget godt skrevet, Hamsun! Eller Haren.

Populære innlegg fra denne bloggen

Lagelig til for høgg

Anarkistiske Barnesanger Volum 1

Om mørke