Solbriller på

 Da jeg var barn - siste året på barneskolen - var 'storskulen' (4-6 klasse) på tur til Haugesund, eller kanskje det var utenfor Haugesund, men vi var sammen med jevnaldrende fra Jøsenfjorden, Jøsneset og Ombo.

Jeg fikk kjæreste etter det. Jeg var ekstremt interessert i jenter. Skreiv lange brev til henne. 

Det jeg husker best fra den turen - bortsett fra blunkeleken - var den turen vi hadde inn til Haugesund. Det var politikk på at ingen skulle ha med seg mer enn 50 kroner i lommepenger, og da jeg var inne i en kiosk som solgte westernbøker (som jeg leste i bøtter og spann på den tiden), mangla jeg 20 kroner.

I min dumhet putta jeg boka under jakken, og gikk mot døra. Hjertet mitt stoppa og verden raste sammen da innehaveren tok tak i skulderen min og spurte meg hva jeg hadde under jakken.

Jeg husker at jeg tilsto alt, at jeg ikke hadde nok penger, så for meg skammen, lærerens skuffede fjes, og mors, og fars sinne.

Han så nok at jeg var livredd, anmeldte ikke. Hvis du ikke hadde penger, burde du heller spurt om du konne få bokå.

Det var alt han sa, og jeg skamma meg sånn. Det satt i brystet da jeg gikk ut i Haraldsgato også. Dette er første gangen jeg forteller om det. Jeg rødmer ennå ved tanken.

Hva som fikk lederen i Rødt til å stjele solbriller til over tusen kroner i en kiosk, for så å ta av prislappen, og nekte overfor vekteren at han hadde stjålet dem. Det forstår jeg ikke.

At han forsøker å bortforklare etterpå forstår jeg. Presset må være uutholdelig. Og timingen kunne nesten ikke ha vært verre. Og fallhøyden er så jækla stor.

Pressen har selvsagt kastet seg over dette, og kommentariatet og moralistene, for i den offentlige gapestokken kan alle som vil kaste råtne tomater.

Og mange godter seg over dette. Særlig politiske motstandere, siden Mox selv har vært harmdirrende på vegne av folk flest, som han sier det.

Folk flest stjeler ikke solbriller på flyplasser. 

Jeg snakka med Tommy om det i dag.

- Stakkars mann, han e jo nødt te å trekka seg

- Ka dåfor? Erna trakk seg kje når u brøyt Koronareglane.

- Men Erna har aldri meint at hu va folk flest.

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Hits for kids.

Midt i hjerta