ægægæg tytte nrk sko feia for eiå dør

 Forleden så jeg et intervju med Erling Braut Haaland.

Haaland er et fenomen, og trenger neppe noen større introduksjon her. Han er veldig ung, og en absurd god fotballspiller, som bøtter inn mål for klubb og landslag.

Til alt overmål kommer han fra Bryne, en landsby ute på jæren.

Hvis det er èn ting vi nordmenn liker, så er det å lese om andre nordmenn som er best i noe. Om det er skatteflyktingen Bjørn Dæhlie  (på nittitallet kjent som nannestadekspressen), eller Magnus Carlsen som visstnok er dritgod i sjakk, eller Ole Gunnar Solskjær, som scoret det målet i en Champions Leauge- finale på slutten av nittitallet.

Eller Ingebretsen- brødrene fra Sandnes

Supergode nordmenn generer klikk - og hvis noen filmer Håland på gata i Manchester - med en mobiltelefon - så ligger filmen noen timer seinere på alle nettaviser, og blir gjengitt i nyhetene, og delt syv milliarder ganger på facebook.

Jeg er sikker på at Håland er en hyggelig og jordnær person - slik som nesten alle jærbuer er - men - han er fotballspiller. Han er fotballsmart, han er ikke Stephen Fry eller Rowan Atkinson eller Jerry Seinfeld eller Ricky Gervais.

Og han er 22 ÅR. Bare guttungen.

Ut i fra det jeg har sett, så tviler jeg på om han leser bøker eller har noe bevisst forhold til filosofi eller politikk eller etikk, eller sin posisjon som rollemodell for en milliard guttunger (og jentunger) som idoliserer han.

På banen er han en mye bedre rollemodell enn foreksempel Christiano Ronaldo, han spiller fair, filmer ikke, kjefter ikke på dommeren, gleder seg på vegne av medspillerne sine år de gjør det bra, og så videre. Ingen nykker eller tegn på juksing eller tjuvtriks.

At han spiller for en klubb som (i likhet med mange andre) eies av en bandittstat i midtøsten er ikke noe han kan holdes ansvarlig for.

Det er derfor fullstendig absurd når et voksent menneske, en journalist fra en mediegigant som NRK stiller ham 'til veggs' fordi han har valgt å spille for Manchester City.

Om noen har ansvar for å ta avstand fra undertrykkende regimer, sportsvasking og gangstervirksomhet i idretten, så er det vel mediehusene? Det er vel fotballforbundet og klubbene?

Lise Klaveness forstår dette ansvaret.

Om NRK mener noe om samfunnsansvar, kampen for menneskerettigheter, kampen mot kvinneundertrykkelse og sportsvasking, så kan de begynne med seg selv.

De kan boikotte VM i Quatar, foreksempel, eller de kan stille disse spørsmålene til voksne mennesker som faktisk har et ansvar for at vi er der vi er.

De kan spørre om sponsorer og pengeveldet.

Det er klart at Håland spiller for feil klubb, en plastikk-klubb med en stadion som blant motstanderes supportere kalles (The Emptyihad), en klubb som har kjøpt seg til suksess.

En klubb som har blitt verdens beste av alle de gale grunnene, men som spiller ufattelig god fotball, og har en nordmann frami der, som er 22 år, og allerede historisk.

Og jeg håper jo at City- skuta går på grunn, og ingen fortjener 10 millioner i ukelønn når folk knapt klarer å dekke inn regningene sine. 

Ta heller Nannestadekspressen som rømte til Sveits for å slippe å betale skatt.

Ægæg æg e kje heilt enige med det du saie der, altså. Så derfor velge æg å ta avstand frå det.

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Hits for kids.

Hadde jeg vinger så ville jeg fly.