trelldom


I Fyfylke er atbeidet essensen i livet.
Man lever ikke bare av å arbeide - man lever FOR det - det er det man blir målt etter. Hvis du ikke arbeider er du ingenting.

Jeg er usikker på hvordan det ble slik - men jeg mistenker Luther - snerpepresten fra Tyskland for å ha hatt en finger med i spillet. Kjerneveden i Fyfylkingen er seig og stri og det har gjort ham til ettertraktet arbeidskraft andre steder også.

Som barn kunne jeg ikke skjønne hva som var vitsen med å slite seg sånn ut. Men jeg var Lannas - det var min skjebne - jeg gjorde slik Gamle Dvergbøyen befalte. Som tolvåring hadde jeg træler i hendene etter bøttebæring, siloarbeid og tistelslåing.
Det arbeidet jeg mislikte aller mest var steinhenting på åkeren. Det var som regel et evighetsprosjekt og dessuten tungt.
Og med en Bas som ikke akkurat var motiverende når han ropte : 'Nei, nei, NEI! Dåkke må ta det FØRE dåkke!
En gang jeg visste at det var steinhenting på gang deserterte jeg og tok med meg hunden og gikk laang tur. Og mens jeg gikk var det noe som gnog meg i brystet - og den dag i dag er jeg ikke sikker på om det skyldtes dårlig samvittighet eller frykt - frykt for å bli avslørt og straffet for utilgivelig latskap og unnasluntring. Far har ledd av episoden senere når han har fortalt den som en historie. Men han lo ikke den gangen. Og det gjorde ikke jeg heller.

Kommentarer

Luther bestemmer alt.

Men heller deg enn meg!
Anonym sa…
Dette er ikke trelldom. Jeg har også hatt en dominerende far, men vi må se det i sammenheng med tiden vi vokstre opp i.
Anonym sa…
Du har temporær altzheimer når det gjelder steinplukkingsepisoden, kjære bror. Du ikke bare ante at det var sådant på gang, du var mitt i økta. Du skulle hjem på toiletten, og så glemte du å komme tilbake igjen fordi du ikke klarte å motstå trangen til å gå på tuuur. Så det. Men både mor og jeg syntes at straffereaksjonen var for streng. Du måtte hente stein mutters alene på kvelden. Så det.

Takk for en fin helg. Neste gang skal jeg sudre deg i amris. Klem.
paaskeharen sa…
Nei, her verserer det visst ulike oppfatninger av hendelsesforløpet. Men husk at på min blogg er det jeg som bestemmer hva som er sant og ikke. Innlegg jeg finner støtende kan fjernes med et museklikk.
Anonym sa…
Amen! Jeg skal også få meg en blogg trur eg.
3 poeng i amris - HAHAHAHAHHAHAHAHA!
Anonym sa…
All work and no play makes easter a dull bunny.
paaskeharen sa…
Jeg antar at den siste anonyme der stammer fra runo the rednosed reindeer. Snert og dobbel bunn på en gang:)

Populære innlegg fra denne bloggen

Hits for kids.

Midt i hjerta