El Commandante


Jeg har en fascinasjon for fargerike verdensledere. Noen kaller dem diktatorer og det kan vel hende at de ikke har rene hender i menneskerettighetsanliggender. Noen av dem er likevel valgt ved forholdsvis rettferdige valg.
Det jeg liker veldig godt er retorikken som blir brukt for å beskrive forholdet mellom lederen og folket. De er hans barn. Han er deres sterke far som viser dem veien og beskytter dem mot fiender. Han er snill. Han er rettferdig men streng. Han straffer dem som er ulydige. Han blir lei seg hvis de skuffer ham.

Ofte kommer disse lederne fra Sør og mellomamerika. Fidel Castro er ett eksempel. Han har vært en konstant irritasjon for den Amerikanske høyresiden helt siden femtitallet. Favoritten min er likevel Hugo Chavez, kommandant og karismatisk leder av Venezuela. Venezuela har olje og så lenge Chavez har vært president har han pissa på leggen til en viss GWB. Det liker vi. For en del år siden sto han på talerstolen i FN - like etter omtalte GWB - og sa ' ...Han har vært her...Djevelen har vært her!...Jeg kan kjenne eimen av svovel..!'
Nå har nevnte Hugo (som han nok kalles av kompisene sine) ved folkeavstemning fått igjennom en endring i grunnloven som gjør det mulig for ham å sitte lenger enn to perioder som president.
I mange land i Europa kan statsledere sitte skitlenge m.a i Frankrike og Storbritannia. Forskjellen er selvsagt at Chavez er hakket mer kontroversiell i ord og gjerninger.

Kommentarer

Anonym sa…
Hugo'en har greid å gi bort olje til bla Cuba utne å ta betaling. Fin tanke men fattige folk er fortsatt fattige i Venuzuela, og så lenge Hugo'en styrer blir det aldrg i velstand i landet. Et paradoks er det at grasrotbevegelse med fatigfolk ble mobiliseret for å få denne nissen til å bli diktator. Dersom verdiene hadde blitt forvaltet ok, ville landet vært en blomst. Selve det nasjonale oljeselskapet som er 99% av BNP, blir styrt som et nasjonalist parti, slik at ingen vet hvem som tar avgjørelser.
paaskeharen sa…
Pøsj! Når begynte representanter for Oljeselskap å bry seg om 'fattigfolk'? Denne 'nissen' er lovlig valgt. Dessuten kan han tale.
Anonym sa…
Jeg heier mer på sånn ordning som vi har her: Masse små partier som mener nesten det samme, men som krangler så fillene fyker så vi får en illusjon av at noe endrer seg hvis vi stemmer forskjellig fra sist! Jeg tror ikke på sånne folkebegeistrere, det blir for mye følelser og lite fornuft. Politikk skal være fornuftig og kjedelig - da blir den mest rettferdig!
Anonym sa…
Chavez er flik til å være en populistisk klovn. Dette har gitt han tilhengere i hjemme og ute, men han har ikke mye annet å fare med. Han er iferd med å styre landet ned i rennesteinen og da hjelper det ikke at mange venezulanere vifter med chavezvimplene sine på veien ned.

I løpet av de siste årene som president har Chaves forandret:
*Grunnloven et utall ganger( denne siste gangen gjør han istand til å sitte som president til han går i grava)
* Navnet på landet hvor han er president( Tidligere het landet Republikken Venezuela- nå heter det Den Bolivarianske republikken Venezuela)
* Flagget (Tidligere sprang hesten i nasjonalsymbolet fra venstre til høyre, mens rytteren så bakover - nå springer hesten fra høyre til venstre og rytteren ser rett fram.
*Tidssonen( han laget en ny tidssone som er en halv time etter den opprinnelige)

Chavez har gjort mange andre slike populistiske gimmics som ikke har gjort annet enn at han selv har fått mer oppmerkomhet og makt.

Dette har han gjort samtidig som fattigfolk i Venezuela har opplevd en mindre økonomisk vekst enn fattigfolk i venezuelas naboland og samtidig som det er har blitt større økonomiske forskjeller mellom fattige og rike innad i Venezuela.

Chavez er som sagt flink til å være klovn, men klovner bør strengt tatt ikke få styre republikker.
Anonym sa…
Men han har i alle fall en snaisen lue.
paaskeharen sa…
Landet har vel strengt tatt vært i rennesteinen siden Europeerne reddet det på 1500-tallet.
Madame Mim sa…
Hornmusikk på 1. mai, og lange aggiterende politiske teler,
Who could live without them, I ask....

Populære innlegg fra denne bloggen

Hits for kids.

Midt i hjerta