By og land- mann mot mann

I går oversteg jeg min selvpålagte alkohol-limit for ukedager.
Den er på seks pils, men når det er VM i fotball kan det være vanskelig å begrense seg.
Resultatet er at jeg egentlig var litt brisen når jeg våknet i morges, og at jeg egentlig er det enda.
I gårsdagens nedtegnelser lovet jeg å poste den nye Viking- sangen, men det løftet kan jeg ikke holde. Kjæresten min har lest den, og hun har et poeng når hun sier at man ikke kan synge 'faen' tre ganger i hver setning(eller man kan,men man trenger ikke), og at i en fotballsang må man ha et catchy refreng. Jeg må altså jobbe litt med teksten.

På den lille øya jeg vokste opp kalte man folk som kom fra Stavanger for 'byaser'. Det er et uttrykk konstruert utelukkende for å kunne ha et nedsettende samlebegrep på alle som 'ikkje vett bag og fram på ein sau', som ikke kan lukke igjen grinda bak seg, og som er så uforskammede at de kommer på landet og FERIERER om sommeren.Idioter.(de som bor på landet jobber som kjent hele året, og særlig om sommeren) .
De siste årene har jeg bodd i Stavanger selv, og når jeg besøker hjemplassen min pleier min eldgamle,skrukkete far å kalle meg for en byas, det er forsåvidt greit. Folk som kommer fra byen bruker ofte uttrykket 'bønder' om de fastboende- med et litt nedsettende tonefall.I det ligger det en antydning av at folk fra landet er litt 'korte', at de er primitive og sære, og lukter fjøs.
Et annet uttrykk som går igjen er 'å ver litt innante'. Men når jeg skal svare faderen på byas-beskyldningene(jeg har selvsagt glemt hva som er bak og fram på en sau), så kan jeg ikke kalle han 'bonde'. Han vet jo at han er bonde- han syns tilogmed at det er et hedersbegrep. Derfor har jeg tatt meg den frihet å gå språkteigen i næringa enda en gang, og konstruert nok et ord.
'LANNAS'. Og det er jeg umåtelig fornøyd med.
Etter at jeg flyttet til byen har jeg etterhvert fått en ganske stor vennekrets med fantastiske, morsomme, kreative og snodige mennesker. Men nesten samtlige kommer 'innante'- som meg selv. Jeg vet ikke hvorfor det har blitt slik. Kanskje det er et 'ryfylke-gen' eller noe- som jeg snuser meg fram til i fylla. Eller noe.

Kommentarer

Du e løyen!
Rållserau sa…
Ja, det e du.
Anonym sa…
Knalltøft..... du er bare best !

Populære innlegg fra denne bloggen

Hits for kids.

Midt i hjerta