Save us, you naughty irish Messiah.


Til sommeren skal kina arrangere OL i Bejing og det er et arrangement som formelig oser av prestisje. Kina med sin kommunist-fortid og sine 1,3 milliarder innbyggere.
Her er det så mye å gripe fatt i at jeg ikke helt vet hvor jeg skal begynne. IOC er en organisasjon jeg har liten sans for men akkurat i dag skal jeg la være å disse dem.

De som har fulgt bittelitt med har kanskje fått med seg at Kineserne med makt har slått ned en serie demonstrasjoner i Tibet. Dette har igjen nøret opp under aktivister i Europa og usa som demonstrerer i tusentall til støtte for tibetanernes sak.
Fakkelstafetten med den olympiske ild har vært utsatt for demonstranters vrede i en ukes tid. Fakkelen som skal symbolisere den olympiske ånd har vært slukket og forsøkt slukket og nå sist ble den stjålet.
Det er interressant å se den voldsomme rettferdige harmen som blusser opp i folk på andres vegne. Politikere og kjendiser av ulikt format står i kø for å fordømme Kina og det snakkes om boikott av åpningssermonien og alskens andre virkemidler.

Et republikansk kongress-medlem fra Texas gikk til det skritt å sammenligne situasjonen i Tibet med holocaust. Film-lettvekter Richard Gere har hyttet med risbollen sin i harme, og nå venter jeg bare på Bono slik at han kan komme og frelse verden for den urett Kina har påført oss.

Så får Tsjetjenia være Tsjetjenia, Irak Irak og Israhell Israhell.

Kommentarer

Anonym sa…
Det er ille nok at film- og rockestejerner uttalers seg om ting de strengt tatt ikkkje har peiling på, men hvis Kina-Ol gjør at Cecilie Leganger, Vebjørn Rodal og Susann Tutta Pettersen skal begynne å offentlig mene noe om Tibet, Kina og menneskerettigheter har vi dårlige tider i vente.
Sportssjernene bør fortsette med: "vi tar en kamp om gangen", "kampen er ikke over før dommeren blåser" og "cup er cup". Noe annet tror jeg de ikke klarer å si på en troverdig måte. Du kan si mye fint om trening, men det styrker ikke intellektet.
paaskeharen sa…
Vår alles Hor Tushovd har allerede gått for boikott av åpningen.
Anonym sa…
Jeg forslår heller en boikott av Hor Tushovd.
paaskeharen sa…
Tiltrædes.
Anonym sa…
TISS Å FIS
paaskeharen sa…
- Og der hadde Jørn Hæælge Friise også meldt seg på i debatten. Hyggelig.
beelzebub sa…
Jeg synes vel strengt tatt at kun en liten promille av norske idrettsutøvere har uttalt seg om menneskerettigheter i Kina. En bør vel som utøver sette seg litt inn i situasjonen i det landet en reiser til? Blir litt vel enkelt med en fullstendig ansvarsfraskivelse. Hva? Banker de opp munker? Jevner de bydeler med jorden og gjør folk husløse? Nei, det vet jeg ingenting om, jeg har nok med kula mi jeg... Eller spydet, knottene... Hva faen vet jeg.

Og kan en ikke mene noe om Kina, fordi situasjonen i Israel og Tsjetjenia er føkka hinsides? Vel, vel, vel. Hvorfor ikke? Er enig i at hele greia med fakkelstafetten har blitt ett sirkus, men det burde vel de facistiske pampene både i IOC og i Folkerepublikken (!) Kina sett komme? Lusa får som fortjent. Skamme seg.
Anonym sa…
Mugabe for president!
paaskeharen sa…
UTGANGSPUNKTET for demokratiet er jo at folk kan mene hva de vil og SI hva de vil. Om alle BØR gjøre det - og dermed stille sin uvitenhet til skue er et annet spørsmål. Jeg har en mistanke om at et overveiende flertall av dem som aksjonerer mot fakkelstafetten ikke sitter på nok kunnskap om situasjonen i Tibet til å si noe konstruktivt om den. En quiz om den politiske situasjonen/tradisjonen i denne regionen ville kanskje kunnet bidra til å sile idiotene fra de som har kunnskap?
Anonym sa…
Utøvere bør sette seg inn i situasjonen i det landet de reiser ti. Det skulle bare mangle. Men det å kunne hive et spyd langt eller å hoppe fort over hekker gjør dem ikke til kvalifiserte rikssynsere om menneskerettigheter og minoritetsspørsmål.

Kina-Ol har ført til at mange viktige tema har kommet på dagsordenen, og dette er flott. Men jeg vil ikke at viktige spørsmål blir tåkelagt av uttalelser fra Hor Tushovd og Jørn Helge Friise.

GV, Sadbladet og Teveto vil se på idrettsutøverne som mer interesante intervjuobjekter enn folk fra Prio og Senter for Menneskerettigheter. Dette vil ikke føre til at viktige saker blir belyst på en oppklarende måte.
paaskeharen sa…
Jane Fonda, derimot - har kunnskap og innsikt i disse sakene. Og det er kult. Erik 'knotten' Mukland ble blant annet regnet som 'intellektuell' blant norske sportsjournalister - fordi han hadde langt hår, røykte og hadde lest 'Den siste revesjakta' av Ingvald Rambjørnsen. Man kan ikke forvente av idrettsutøverne at de skal ha kunnskap om disse sakene. De har vidd livene sine til å sitte i høydehus og trenetrenetrene. En annen side av saken er at eksperter på Kina mener at demonstrasjonene fører til et mer lukket Tibet, istedenfor et åpnere. Kinesere søker sammen mot kritikken som kommer utenfra, omtrent som da Nordmenn viftet med 'We kill whales for fun'- t-skjortene sine rundt midten av 90-tallet.
Anonym sa…
Argentina vs England. En har fese. Det stinker noe guffent over hele stadion. En av de få kampene Hooligas føler de har en virkelig god grunn til å brulte. Judge Colina får ikke dømme. Må ikke la politikk få ødelegge tv -kvelden.

Hvis alle land hadde nektet å sende sine utøvere til ol, hadde da et nytt blitt arrangert et annet sted men da i naken versjon ?
Tre små kinesere på Høybroplass
satt og spilte på en kontrabass
Så kom en konstabel spurte hva det var
Tre små kinesere på Høybroplass

Tri smi kinisiri pi Hibripliss
Sitt i spilte pi in kintribiss
(ISV DIRE KJINNIR RISTIN)

Denne sangen forteller oss at det ikke spiller en dritt rolle om verden (her representert ved en konstabel) spør hva i helvete de driver med.

Populære innlegg fra denne bloggen

Bonde i fra bygda

Skyggebror

And THEN some 2006 - 2019 - takk for seg