Svenskehjelpen

I går var det et par gøyale saker i nyhetsbildet.


Den ene var en melding fra en svensk teaterregissør som mente at Torbjørn Egner var utdatert, og kanskje tilogmed direkte skadelig for barn. Kvinnesynet han forfekter er forkvaklet.
Reaksjonene lot ikke vente på seg, Egner er like hellig som skisporten, og når kritikken kommer fra en svenske, så blir de enda sterkere.

Svensker skal bare holde kjeft og passe sine egne saker, visst.

Jeg liker Egner, jeg. Selv om han tvinger Mikkel Rev til å bli vegetarianer i Hakkebakkeskogen.

Sangen til fru Bastian I Kardemomme by er vel kanskje den Egner-teksten som er aller dårligst. Jeg siterer: og alltid når jeg vasker opp, så tørker han for meg.

Klart kvinnefiendtlig. Selv om det nok var uvanlig at politimesteren deltok i husarbeidet på den tiden.

Det som er enda mye mye mer provoserende er følgende strofe: Han måtte arrestere dem, for han var  nødt til det. Den linja var like dårlig på femtitallet som den dag i dag.

Men kanskje fru Bastian ikke har helt peiling på jobben til gubben. Jeg kaster ut følgende brannfakkel: kanskje fru Bastian bare er litt dum?

Jeg bare spør.

Kommentarer

Bergljot sa…
Hun var ikke dum, bare under-/feilstimulert. Tante Sofie er en foreganskvinne, på linje med Aasta Hansteen, vil jeg si. Ellers er det mange perler i sangboka, min personlige favoritt er den om hottentotten Hoa.
MM sa…
Doktor Dyregod, oversatt av Egner så vidt jeg husker, DER snakker man politisk ukorrekt. Begynte å lese den for krypet, og angret raskt. Heldigvis likte hun den ikke. Hakkebakkeskogen derimot, er tynnslitt. Heldigvis har hun lært både av Lillebjørn Nilsen og av reven som tok farmors høner (en ekte farmor, altså, med ekte høner i hagen og ekte rev i nabolaget) at rever er og blir rever.

Populære innlegg fra denne bloggen

Våland på Bryne med dobbel a

Hits for kids.